Notícias Nòmades

aquí trobaràs el nostre dia a dia

marionetes nòmades

Abans de tornar

RendezVousChezNousEl nostre periple titellaire i documental a Burkina està arribant a la seva fi. D’aquí una setmana serem ja de nou a Barcelona. Ens hauria agradat anar penjant posts al blog més sovint però, d’una banda, no hem parat i, de l’altra, és complicat fer-ho amb les connexions a internet aquí disponibles. I mentre un espera impacient que cada pàgina s’acabi per fi de carregar, la vida no s’atura, fora el ciber…

Tornarem a casa amb més de 20 actuacions fetes al llarg d’uns 40 dies d’estada: la mitjana es fàcil de calcular. Sumeu-li un parell de tallers. Tornarem amb un espectacle que s’ha hagut d’adaptar als gustos i hàbits del públic de Burkina, un país que, per començar, no té mar (recordem que el nostre espectacle va d’un pirata!). També hem anat simplificant i depurant escenes i dialegs per facilitar que els més petits, que no comprenen francès, puguin seguir bé l’espectacle. Hem introduït igualment més moments musicals.

Val a dir que alguns dels canvis són fantàstiques troballes que, sens dubte, mantindrem, perqué fan millor el nostre espectacle. D’altra banda, hem hagut d’improvitsar i adaptar-nos tant a tot tipus de públic, imprevistos tècnics, espais d’actuació, taules o superfícies sobre les que actuar, companys artistes amb qui hem compartit escena, etc., que, francament, tenim la sensació d’haver-nos curtit i rodat a fons. Estem aprenent tant!

Pel camí hem fet molts kilometres carregats com mules amb un cofre de titelles de notables dimensions on tot encaixa al mil·limetre, un amplificador a piles enorme que ens ha permès actuar en pobles i barris sense electricitat, una bossa que abulta lo seu amb l’escenografia marítima que ens fa de castellet, i un equip de filmació professional amb els corresponents càmera, trípode, monopeu, perxa de so, micros de diferents tipus, reflector, grabadora, ordinador, discs durs…

Hem viscut, també, de molt a prop, l’experiència de la malaltia: la temible malària, “le pallu”, que envià al Bruno cinc dies a l’hospital de Banfora i el mantingué encara uns dies més a baixes revolucions. I és així que la salut i la malaltia, us ho avancem ja, seran un dels eixos del nostre proper espectacle de titelles, que beurà directament d’Àfrica, dels seus mites, de les seves realitats i de tantes i tantes coses que aquesta terra màgica ens està ensenyant.

Hem tingut el privilegi d’assistir i cobrir el festival de màscares del petit village de Nerecroso de la mà del nostre amic i president de l’associació Neniabelanda en Gnilé Konaté, i que els germans bessons Ouattara, grans especialistes de la matèria, ens en fessin el contrapunt teòric uns dies després a Bobo.

Hem compartit escenari amb titellaires burkinabesos com l’Hamadou Traoré de la Cia Emis o l’Ahmad de Marionnettes sans Frontieres, com també amb els músics i ballarins de la troupe Siraba de Bobo. Hem conegut la feina d’en Karim Nikiema de la Compagnie du Mirroir i la d’en Malone de la Compagnie Musafiri.

KamZakaEl Festival Rendez vous Chez Nous, a més, ens ha permès presenciar espectacles i conéixer artistes procedents de Mali, país que, com sabreu segurament, havíem de visitar en aquest viatge. Va ser tot un luxe, doncs, poder compartir amb la companyia de teatre de Tomboctou i amb la companyia de titelles i màscares Nama. Amb aquests darrers, a més, vam improvitsar durant el curs del festival una trobada internacional de titellaires a la qual van assistir també en Soro, en Souleyman i la Rachel d’Ivoire Marionnettes, valents i entusiastes agitadors de l’escena titellaire de Costa de Marfil. Titellaires catalans, burkinabesos, malians i ivorians compartint la mateixa passió per les marionetes, manipulant i ballant uns amb els titelles dels altres… un record inesborrable.

I bé… s’acosta el final, marcat sens dubte per la celebració del famós festival panafricà de cinema Fespaco, de caràcter bianual, que comença dissabte. Estem cobrint els preparatius i assajos de la cerimònia d’obertura, en la qual participaran els nostres amics de Les Grandes Personnes de Boromo amb 6 dels seus gegants que ballaran i deambularan entre mes de 200 ballarins sobre la gespa del “Estade 4 d’Août”.

També participen a la cerimònia les màscares sagrades del Sambeto, originàries del veí Benin i vinculades amb els rituals del vaudou. Arriben sota la direcció de Sa Majesté Hermes, un dels grans especialistes en “arts rituels” del continent africà que frisem per anar a visitar al Benin. Més encara quan en Jude, el director del festival de titelles de Benin Teni Tedji amb qui hem fet bona amistat, també ens ha convidat a visitar-lo en el marc del seu festival.

Sens dubte, després de tot el que hem viscut, després de tot el que hem compartit amb els nostres germans de gremi africans, després d’admirar la seva passió per l’ofici, la seva determinació i els anhels que compartim, després de veure-ns-hi, doncs, reflectits, val a dir que la nostra vocació titellaire torna a casa reforçada i plena d’un orgull de ser titellaires com mai abans havíem sentit. Moltes gràcies.

Amics titellaires ens esperen amb els braços oberts l’any que ve a Burkina, a Mali, a Costa de Marfil, al Benin. A alguns d’entre ells esperem rebre’ls a Barcelona o be retrobar-los aquest estiu en algun festival d’Europa. En tot cas, ara toca tornar i començar a treballar per continuar amb aquest somni. Queda molta feina però les Marionetes Nòmades han començat a caminar.

.

.

.