Notícias Nòmades

aquí trobaràs el nostre dia a dia

marionetes nomades

Les Grandes Personnes i les grans persones de Boromo

Grandes personnes vélo

I després de Koudougou, vam arrencar cap a Boromo, situada a mig camí entre Ouagadougou i Bobo, la segona ciutat mes important del país. En aquesta petita població -on conviuen diferents ètnies com els Winyé (Ko), els Bwa, els Nounouma, els Mossi i els Peuls- el nostre objectiu era, a banda d’actuar, conéixer l’associació i companyia de titelles gegants i cercaviles Les Grandes Personnes d’Afrique.

Hi havíem contactat per telèfon, ja que el mail és directament impossible d’obrir a Boromo, i sabien que havia d’arribar una colla de titellaires. Així que tot just sortint de l’estació, l’Aoua, amb el seu nadó lligat a l’esquena, ens va reconéixer al moment (els blancs som “comme des mouches dans le lait”). Va portar-nos fins la “cour” de casa el Christophe i allí vam conéixer alguns components de l’associació com l’Idrissa i l’Oussémi. En poca estona vam emparaular dues actuacions: una al dia següent al patí del recinte on emmagatzemen els gegants, i l’altra dos dies després al bell mig de Boromo.

Bruno Boromo

 

 

Pel que fa a les actuacions, dos records increïbles. Veure, des de la preciosa “cour” de Les Grandes Personnes, com els nens de l’escola del costat sortien corrent de classe per venir a veure l’espectacle. I un dia després, enfilats sobre l’escenari que havíem improvisat amb cinc bancs davant la biblioteca del poble, sentir, primer, els tam tam i el balafo que acompanyen els cercaviles de Les Grandes Personnes i, després, veure apareixer dos gegants per la cantonada seguits d’innombrables nens i nenes.

El nostre somni era venir per aprendre i compartir amb els artistes burkinabesos. Que organitzessin un cercavila per arrossegar tanta gent va superar totes les nostres expectatives, quasi semblava que fos un miratge causat pel sol de justícia sota el que vam muntar i actuar.

Grandes Personnes 1

 

 

 

Les Grandes Personnes són una gran familia, són mes de trenta membres entre els quals hi ha manipuladors, constructors, soldadors, escultors, costurers, músics… Grans persones com en Souleymane, en Daouda, el Joel, l’Oussémi o l’Idrissa ens van fer sentir part d’aquesta família durant uns dies: moltes gràcies i fins ben aviat, ja que ens retrobarem al Festival Rendez-vous Chez Nous a Ouaga d’aquí a un parell de setmanes!

Les Grandes Personnes de Boromo han portat els seusespectacles i ”parades” a Mali, Senegal, Costa d’Ivori o Guinea Equatorial. També a països d’Europa com França o Espanya (concretament, al Festival Titirimundi de Segovia i també al festival de gegants de Matadepera a Catalunya!

 

 

 

 

 

Los comentarios están cerrados.