marionetes nòmades foto de lia marrugat lia fotografia

Projecte social

Creiem que no només de pa viuen les persones sinó que l’esperit i la sensibilitat també s’han de nodrir a través de l’art. Molts col·lectius i països d’arreu del món tenen un accés limitat a manifestacions culturals habituals a casa nostra com els titelles. Des de Marionetes Nòmades volem posar el nostre granet de sorra en aquest sentit.

 

Els titelles tenen un poder de fascinació universal. Són capaços de crear de forma immediata espais de trobada, de joc i de comunió entre cultures i generacions. El temps s'atura durant la funció, el públic n'absorbeix cada detall, mil impressions es graben en el record de tots i la màgia de compartir té lloc. El que succeeix és preciós, únic, irrepetible.

A més, com a titellaires, intentem trobar-nos (i fins i tot actuar sobre el mateix escenari) amb els nostres germans de gremi d’altres països, posant en comú sabers, tècniques i experiències. I a través de l’audiovisual, documentem les seves històries per donar visibilitat a la feina que fan i a la realitat que els envolta, com artistes de teatre de titelles.

 

Burkina Faso 2013

Durant els mesos de gener i febrer de 2013 quatre membres de Marionetes Nòmades vam recórrer Burkina Faso amb els titelles i l'equip de filmació. En un mes i mig es van realitzar 22 espectacles i dos tallers, tots gratuïts, en escoles, orfenats, pobles, centres culturals, tallers de titellaires, barriades i carrers. També vam tenir ocasió de conèixer, i en alguns casos l'honor de documentar la feina i compartir escenari amb Les Grandes Personnes de Boromo, Compagnie Emis, Groupe Artistique Les Anciens, Compagnie Kouka, Marionnettes sans Frontière, Compagnie du Mirroir, Yiza Beni, Compagnie Musafiri, Troupe Siraba, Compagnie de Théâtre de Tomboctou (Mali), Ivoire Marionnettes (Costa d'Ivori) i Compagnie Nama (Mali).

El cementiri de les marionetes

Després de dedicar tota la seva vida a les marionetes, Desiré ha decidit deixar-les de banda per un temps. En canvi la seva amiga Fabe, entre les seves múltiples feines, s’ha proposat crear un espectacle de titelles per conscienciar a nens i nenes de la importància d’anar a l’escola. Un cementeri de marionetes a Ouagadougou, Burkina Faso, es el punt de partida d’aquest relat d’il·lusions i reptes.

Haití 2014

Entre finals de febrer i finals de març de 2014, Marionetes Nòmades realitzarem una gira d'espectacles a Haití. Hi arribarem a bord del vaixell de pesca Rêve de Mousse, convertit en un dispensari mèdic flotant que brindarà assistència a poblacions aïllades a la costa de la mà de l'associació bretona Solidarité-Pêche. La idea és actuar en aquests pobles i completar la gira amb d'altres contraparts sobre el terreny. També, un dels objectius del projecte a Haití és conèixer la feina dels titellaires locals i rodar-ne un documental.