Notícies Nòmades

aquí trobaràs el nostre dia a dia

Sin ti?tulo-2

Trobades titellaires a Port-au-Prince

La capital d’Haití és una ciutat de quasi un milió d’habitants encaixonada entre el mar i la muntanya. Impressiona aixecar la vista i veure barris literalment incrustats en les altures, on viuen famílies nombroses en un entramat de barraques, escales i caminets on només s’hi pot arribar a peu. No hi ha aigua corrent, ni sanejament d’aigües negres i l’electricitat depèn del servei inconstant i poc fiable de l’EDH (que curiosament funciona sense falla des de que ha començat el Mundial de futbol).

A Carrefour Feuilles, un barri com els que acabem de descriure, hem compartit tres dies rodant amb en Lintho Casimir, un jove titellaire de 30 anys deixeble d’Ernst Saintrome, amb el que completarem el capítol sobre titellaires d’Haití. Hem visitat el seu antic taller, destruït pel terratrèmol del 12 de gener de 2010, i hem conegut alguns dels joves del barri que aprenen l’ofici al seu costat.

També vam viure amb ell una jornada màgica i inoblidable. En Lintho, amb l’ajut dels seus amics, va muntar dos gegants. Tant petit és el món que resulta que aprengué l’art de construir-los en una formació amb Les Grandes Personnes d’Aubervilliers, a qui nosaltres vam conèixer fa un any i mig a Boromo, Burkina Faso.

marionetas gigantes en Carrefour FeuillesUn cop muntats, van improvisar un cercavila en què els gegants amb prou feines podien passar pels carrerons estrets i esquivar els cables d’electricitat de la part alta de Carrefour Feuilles. La gent del barri sortia de tot arreu, el somriure il·luminava els rostres de tots, els titelles ballaven entre nens meravellats.

Després de recórrer el barri amunt i avall, vam refugiar-nos del sol sota les lones que cobrien una casa a mig construir del barri. Els ritmes de tambors vudú, cinc ballarines coristes i el cantant “oungan” del grup Racine La Rivière van donar-nos-hi la benvinguda i honorar els “lwa” o esperits. Després vam actuar nosaltres i, en acabat, van tornar a sonar els tambors i les marionetes i nosaltres van sumar-nos al ball!

0P7A3594-2També hem filmat el Lintho dirigint un taller de construcció de caps de titelles de paper matxé en una petita biblioteca, amb nens i nenes del barri per als que també vam realitzar una actuació. Finalment, hem assistit també als assajos d’una nova creació amb titelles de guant en la que participa en Lintho.